Kupa tedavisi
Kupa tedavisi yaklaşık 3000 yıldır geleneksel olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Eski Mısır papirüslerinde (MÖ 1550) kupa tedavisi uygulamasına ilişkin bilgilere ulaşmak mümkündür. Hipokrat (MÖ 460-377) tarafından da bir tıbbi tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Çin, Afrika ve Hindistan’da çok uzun yıllardır kullanılan bu yöntem günümüzde başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde de uygulanmaktadır. İngiltere’de ‘’British Cupping Society’’ derneğinde kupa uygulayan araştırmacılar bu konudaki çalışmalarla ve eğitimlerle ilgili olarak biraraya gelme şansı bulmuşlardır.
Kupa tedavisi ile ilgili olarak İslamiyet’te birçok hadis yer aldığından Arap ve Müslüman toplumlarda bu tedavinin ayrı bir önemi bulunmaktadır.
Kupa tedavisi birkaç farklı mekanizma ile etki göstermektedir. Toksinlerin dolaşımdan uzaklaştırılmasına yardımcı olmakta, dokuda perfüzyonu yani dolaşımı ve beslenmeyi desteklemekte, immün sistemi yani bağışıklık sistemimizi aktive etmektedir. Ayrıca kasları rahatlatmakta ve elektromanyetik etki ile vücuttaki enerji akışına da katkıda bulunmaktadır.
‘’Kupa uygulaması; başkalarında veya kendisinde uygulamanın etkisini gözlemleyerek tedavi edici gücüyle tanışmış herkesin değerini anlayabileceği bir sanattır.’’
Samuel Bayfield (1823)
Kupa tedavisinin çok farklı uygulama yönetemleri olup başlıca insizyon yapılıp yapılmamasına göre ikiye ayrılmaktadır.
1- Kuru kupa uygulaması
2- Yaş kupa uygulaması
Tedavi sırasında kupaların yerleştirilmesine göre de yine iki şekilde uygulanabilmektedir.
1- Sabit kupa: Kupalar istenilen bölgeye yerleştirilir ve aynı noktada belirli bir süre bırakılır.
2- Hareketli kupa: Kupa yerleştirilmesi öncesinde masaj yağları uygulanır. Uygulanan kupa negatif basınç uygulanarak tedavi bölgesinde hareket ettirilir.
Kupa tedavisinin uygulanabileceği durumlar
- Organik bir rahatsızlığı tanımlanmayan hastalarda immün sistemi güçlendirme
- Fibromiyalji sendromu
- Romatizmal hastalıklara ait kronik ağrı, eklem hareket kısıtlılığı, sabah tutukluğu, yorgunluk gibi durumlar
- Kas-iskelet sistemi mekanik ağrıları
- Diz ağrısı
- Migren ve gerilim tipi baş ağrısı gibi organik olmayan baş ağrıları
- Organik olmayan uyku bozuklukları
- Sindirim sistemi hastalıklarına ait bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlar
- Nevraljilere bağlı ağrılar
- İnmeye bağlı gelişen hıçkırık, yorgunluk, afazi gibi durumlar
Kupa tedavisi bir tıbbi tedavi yöntemi olduğundan mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimleri tamamlamış, sertifika sahibi hekimler tarafından uygulanmalı ve hastalar kupa uygulamasının sakıncalı olduğu durumlar açısından da mutlaka değerlendirilmelidir.